Buchty na pare ako od babičky

17.02.2021

Keď dáš tieto buchty ty sám, zmení sa v živote jedna vec. Už nebudeš čakať na buchty na pare od babičky, ale popýšiš sa exkluzívnymi od teba. To je niečo!

Ide o klasiku, takže akýkoľvek obkec okolo nich ďalej nemá zmysel.

Ako je to s množstvom? Pokiaľ nie si v jedálni alebo ich nechystáš pre armádu, s týmto návodom rátaš so zhruba +-16 buchtami (záleží od hrúbky vyvaľkaného cesta)

Potrebuješ:

  • 0,5 kg múky (polohrubej alebo hladkej)
  • 0,25 l teplého mlieka
  • 1 vajce
  • 1 dl oleja
  • ½ kocky droždia
  • štipku soli
  • 1 PL kryštálového cukru
  • marmeláda na náplň
  • posýpka: práškový cukor, kakao
  • a 100 g, čerstvého masla

Postup:

Kvások urob v mise s nasypanou múkou. Urob do nej jamku. Kvások aktivuješ tak, že do jamky prileješ teplé mlieko a kúsky droždia. Pridaj aj štipku cukru.

Do 5-10 minút ti kvások v jamke naboptná. Pridaj do misy ďalej štipku soli, deci oleja a vajce. Vymies cesto, prikry a nechaj zhruba hodinu vykysnúť.

Potom cesto vyvaľkaj, pridaj plnku z marmelády. (ja som zmiešal slivkovú s marhuľovou v pomere 3:1). A buchty uzavri. Nechaj ich 10 minút nech ešte trochu kysnú.

Priprav si hrniec s vriacou vodou. Nech je len dno. Na mriežku v hrnci poukladaj buchty a nechaj ich 15 minúť pracovať v pare a v uzavretom hrnci.

Medzitým rozpustíš maslo, ktorým potom buchty poleješ a posypeš zmesou z práškového cukru a kakaa/škorice.