Buchty na pare ako od babičky
Keď
dáš tieto buchty ty sám, zmení sa v živote jedna vec. Už
nebudeš čakať na buchty na pare od babičky, ale popýšiš sa
exkluzívnymi od teba. To je niečo!
Ide o klasiku, takže akýkoľvek obkec okolo nich ďalej nemá zmysel.
Ako je to s množstvom? Pokiaľ nie si v jedálni alebo ich nechystáš pre armádu, s týmto návodom rátaš so zhruba +-16 buchtami (záleží od hrúbky vyvaľkaného cesta)
Potrebuješ:
- 0,5 kg múky (polohrubej alebo hladkej)
- 0,25 l teplého mlieka
- 1 vajce
- 1 dl oleja
- ½ kocky droždia
- štipku soli
- 1 PL kryštálového cukru
- marmeláda na náplň
- posýpka: práškový cukor, kakao
- a 100 g, čerstvého masla
Postup:
Kvások urob v mise s nasypanou múkou. Urob do nej jamku. Kvások aktivuješ tak, že do jamky prileješ teplé mlieko a kúsky droždia. Pridaj aj štipku cukru.
Do 5-10 minút ti kvások v jamke naboptná. Pridaj do misy ďalej štipku soli, deci oleja a vajce. Vymies cesto, prikry a nechaj zhruba hodinu vykysnúť.
Potom cesto vyvaľkaj, pridaj plnku z marmelády. (ja som zmiešal slivkovú s marhuľovou v pomere 3:1). A buchty uzavri. Nechaj ich 10 minút nech ešte trochu kysnú.
Priprav si hrniec s vriacou vodou. Nech je len dno. Na mriežku v hrnci poukladaj buchty a nechaj ich 15 minúť pracovať v pare a v uzavretom hrnci.
Medzitým rozpustíš maslo, ktorým potom buchty poleješ a posypeš zmesou z práškového cukru a kakaa/škorice.