20.05.2023
Horúca čokoláda (klasická): Ak toto nedáš, zaslúžiš si rok karantény!
09.04.2020
Kaviarne
či čokoládovne sú síce pre koronavírus zatvorené, ale tebe nič
nebráni v tom, aby si si
usrkával z horúcej čokolády doma. Alebo
šokuj
týmto nápojom návštevu, ktorá sa práve
rúti k tebe. Ešte
dlho sa
bude
diviť
s otvorenou tlamou.
Pochopiteľne, reč je o normálnej hustej horúcej čokoláde. Nie o instantnej vodnatej sračke, dehonestovanou sprejovou šľahačkou na jej hladine.
A aby si vedel, pochúťka pritom nemusí byť žiadny luxux. Dobrá rada: kvalitnú 80-percentnú čokoládu vieš zohnať do jedného eura. Napríklad Roshen-ku v Bille. Vyber si menší hrniec. Stačí.
Pre 2 hlavy potrebuješ:
- zhruba 4 dcl mlieka, (resp odlej 2 šálky a hotovo)
- 3-4 pásiky ideálne aspoň 80-percentnej čokolády. Radikáli nech si nalámu viac pásikov
- 1 PL kakaa
- ½ ČL kardamónu
- ½ ČL škorice
- 1 ČL rumovej arómy / rumu
- 1 PL cukru
- 1 PL arašidového krému / nutely
Urob si ju:
- Mlieko začneš variť na miernom ohni. Pridáš doň škoricu, kardamón, rum(ovú arómu) a cukor (ja dávam hnedý). Daj aj arašidový krém. Ak nemáš, svet sa nezrúti. Ale dostaneš ho napríklad v Lidli.
- Počas varenia mlieko miešaš a čekuješ, aby sa ti nevznietilo. Tvoj boj sa odohráva na miernom ohni. Nezalož na sporáku táborák. V opačnom prípade ho budeš mať pekne zasvinený. Toto nechceme.
- Keď mlieko začne vrieť - dvíha sa bublinkujúco nahor, odstav ho na chladnejšie miesto. Získaš čas a nestresuješ ty, ani mlieko. Pridaj doň (holandské) kakao a rozlomenú čokoládu. Má vysoké percento kakaa, takže hneď sa začne v horúcom mlieku roztápať. Zároveň miešaj, aby sa prísady pekne rozplynuli.
- Potom hrniec znovu postav na mierny oheň a za stáleho miešania znovu priveď do varu. Zmes uvareného mlieka s čokoládou a kakaom stmavne. Bude ti pripomínať redší puding.
Máš to hotové. Môžeš ju nalievať do šálok a vychutnávať.