Ešte to stíhate: Hor sa na medvedí cesnak (recept)
Urobte si Fusilli
s pestom z medvedieho cesnaku.
Článok je v spolupráci s Prodietix
Cesnak medvedí je
doslova zázrak. Nielen, že obsahuje množstvo vitamínu C, ale
zároveň pôsobí protizápalovo, antibakteriálne a má silné
protiplesňové účinky. Radí sa k účinným antioxidantom.
Čistí telo a pečeň, ničí parazity, zlepšuje činnosť
dýchacieho ústrojenstva a pomáha pri reume. Slnečnicové
semienka majú upokojujúce a antistresové účinky.
Špenát obsahuje vitamíny A, B, C, E, K a množstvo minerálnych látok. Naši predkovia ho hojne využívali v kuchyni a pri liečbe mnohých ochorení. Medvediemu cesnaku sa darí najmä v listnatých a lužných lesoch s dostatkom vlhkosti a úrodnej pôdy.
Obvykle začína rásť skoro na jar, v niektorých prípadoch už začiatkom marca. Nájsť medvedí cesnak v lese nie je vôbec zložité, väčšinou sa vyskytuje húfne a pokrýva veľké plochy pripomínajúce zelené koberce. Prezradí ho aj jeho typická cesnaková vôňa, ktorá sa rozlieva celým lesom. Pri zbere cesnaku si treba dať pozor, aby ste si ho nepomýlili s jedovatou konvalinkou.
Všetky tieto prospešné látky môžete telu dopriať pomocou tohto super jednoduchého receptu. Pripravili sme pre vás naše fusilli s pestom zo špenátu, medvedieho cesnaku a slnečnicových semienok.
Tieto úžasné cestoviny obsahujú až 60 % bielkovín, preto sú vhodné počas proteínovej diéty, ale aj ako doplnok bežnej zdravej stravy pre ľahšie udržanie váhy.
Recept je vhodný pre: 2. a 3. fázu diéty Prodietix
Čo potrebujete:
30 g čerstvého medvedieho cesnaku
15 g čerstvých lístkov bazalky
20 g baby špenátu
2 lyžice panenského olivového oleja.
20 g strúhaného parmezánu
1 lyžica slnečnicových semienok (od tretej fázy)
trošku soli
Ako na to:
Najskôr si podľa
návodu na obale pripravte cestoviny fusilli. Obsah vrecúška
vysypte do 1 litra vriacej osolenej vody. Varte 20 minút, kým
cestoviny zmäknú, potom zlejte zbytočnú vodu zlejte. Všetky
ostatné ingrediencie rozmixujte tyčovým mixérom.
Dávajte pozor pri prilievaní oleja, ten dávkujte do mixéra postupne. Na jednu porciu by mali stačiť dve až tri lyžice pesta. Rozmixovanou zmesou polejte cestoviny a dozdobte semienkami a hoblinkami parmezánu.