Jedlo chudobných luxus? Rusom citeľne zdražie boršč
Boršč už iba pre bohatých. Rusom pre sankcie dramaticky zdražuje „pokrm chudobných", za týždeň aj o 40 %
Komentár ekonóma Lukáša Kovandu
Boršč, polievka z červenej repy, charakterizuje Rusko ako máločo iné. Pokrm má pritom svoj pôvod na Ukrajine, kde sa ujal ako jedlo chudobných.
V Rusku to týchto dňoch však jedlo chudobných určite nie je. Ani tak rýchlo nebude. Základné ingrediencie boršča dramaticky dražejú, a síce kvôli vojne práve na Ukrajine a súvisiacimi sankciami Západu.
Len za posledných sedem dní zdražela cibuľa o viac ako osemnásť percent, kapusta o skoro šestnásť. Citeľne dražie aj mrkva, cvikla, zemiaky alebo hovädzina, čo sú ďalšie ingrediencie boršča.
V niektorých oblastiach Ruska si ľudia za základné ingrediencie ikonického pokrmu priplatia aj štyridsať percent, vypočítava agentúra Bloomberg.
Z boršča sa tak môže stať pokrm iba pre bohatých, pretože inflačná špirála sa v Rusku stále len začína roztáčať. Pritom v ére Sovietskeho zväzu patril boršč k najbežnejším, ľudovým jedlám.
V Poľsku, kam sa pokrm v dávnych časoch tiež rozšíril, dodnes používajú frázu „lacný ako boršč", a to v zmysle výrazu „lacná čačka".
Autor je člen českej Národnej ekonomickej rady vlády a hlavný ekonóm Trinity Bank.