Jesenná špecialitka: Obrátený hruškový koláčik
10.10.2020
Čo s hruškami, ktoré čakajú na osud u teba v kuchyni? Jeden nápad by tu bol. Výborný koláčik.
Recept zverejnila na facebookový Daj recept - uvarsito.sk pani Mária. Veľká vďaka!
Potrebuješ:
- 2 väčšie hrušky
KARAMELOVÝ ZÁKLAD:
- 100 g masla
- 80 g trstinového cukru
- 2 PL vody
CESTO:
- 300 g hladkej múky
- 1 KL mletej škorice
- 2 KL mletého zázvora
- 2 KL jedlej sódy
- 2 KL kypriaceho prášku
- 100 g trstinového cukru
- 4 vajcia
- 150 ml smotanového jogurtu
- 100 ml rastlinného oleja
Postup:
- Hrušky olúpeme a pozdĺžne nakrájame na si 5 mm hrubé plátky. Naukladáme na dno papierom na pečenie vystlanej tortovej formy (26 cm), tak, aby sme z jednotlivých plátkov hrušiek vytvorili akési polomery tortovej formy.
- V panvici rozpustíme maslo s cukrom a vodou. Cukrový sirupom prelejme hrušky a odložíme na bok.
- Rúru rozohrejme na 160 °C.
- Múku zmiešame s kypriacim práškom, jedlou śodou, škoricou a mletým zázvorom. Na cesto následne vymiešame vajcia, olej, cukor a jogurt.
- Nakoniec pridáme preosiatu múkovú zmes.
- Cestom zakryjeme hrušky a koláč pečieme približne 60 minút, alebo kým špajľa zapichnutá do cestovej časti nevyjde čistá.
- Koláč necháme vychladnúť cca 15 minút.
- Nakoniec uvoľníme obvodovú časť formy a koláč opatrne preklopíme hore dnom na podnos.
- Veľmi opatrne stiahneme papier na pečenie a posypeme práškovým cukrom.