Maďarský guľáš: Nevar ako tragédi, s týmto si frajer (video)
Bacha, pri varení sa vyhýbaj zbytočnostiam. Tragédi do legendárnej pochúťky sypú haldy korenín či nebodaj múku! Zahusťovanie chlebom a zemiakmi je rovnaká prasačina.
Čudná to domácnosť, v ktorej by sa nepodával (aspoň zopárkrát v roku) maďarský guľáš.
Nekomplikuj ho. Pri legendárnom jedle platí - v jednoduchosti je krása. Takže pri korenení sa spoliehaš len na sladkú a pikantnú mletú papriku. V ideálnom prípade na zmes mletej papriky označenej ako „Maďarský guľáš".
Videorecept je nájdeš na konci článku.
Pri zahusťovaní si totiž vystačí len mäso a len s kombináciou zeleniny. „Predné" z hovädziny je výborné na dusenie pre jeho vlákna a glejovku. K tomu si na tento účel pomôžeš množstvom cibule, papriky, paradajok.
Platí: koľko mäsa, toľko cibule. Ale objemovo, nie v kilogramoch.
Na 4 hlavy treba:
- vyše 1 kila hovädzieho (predného) mäsa.
Autor neodporúča hovädzie líčka. Nie každý je totiž ctiteľ šľachovitého mäska.
- 600 g cibule, resp. objem cibule = objemu mäsa.
- 3 PL bravčovej masti
- 4 ČL zmesi papriky „maďarský guľáš" alebo sladkej papriky
- 1 ČL pikantnej mletej papriky
- 3 ks čerstvej zelenej papriky
- 4 ks paradajok
- 2 PL paprikovej pasty
- 1 ČL soli
Uvar si ho:
- Základ je urobiť si základ: Rozpražíš si cibuľku na bravčovej masti. Keď už pripomína soplíky, obohatíš ich o pokrájané paradajky a na miernom ohni prísady rozvaríš dusením na blatko.
- Do blatka šupneš paradajkovú pastu a vysyp do nej zmienené lyžice mletej papriky (prípadne mletú papriku s názvom „Maďarský guľáš"). Premiešaš a hneď nato pridaj hovädzinu a znovu premiešaj. Posoľ ho. Pri miernom ohni hrniec zakry, aby sa mäso uzavrelo.
- Keď sa tak stane a začne púšťať šťavu, pridáš na rezančeky pokrájanú zelenú papriku. Miešaš a dusíš 5-10 minút, pokiaľ nepustí šťavu aj paprika.
- Potom
do
hrnca vleješ
zhruba 2-3 deci prevarenej vody. Tak, aby bolo mäso celé
mierne
ponorené do šťavy a
netrčalo z nej.
- (Ak si prívržencom dochucovadiel, zváž, či do hrnca pustíš aj kocku mäsového bujónu. V ingredienciách som ju neuvádzal.)
- Plus-mínus
2 hodiny varíš v zakrytom hrnci. Ale
žiaden pohov. Pokiaľ
je treba, podlievaj
guľáš
prevarenou horúcou vodou. (S touto peripetiou som sa však nestretol.
To
len pre istotu.)
- Varí sa do zmäknutia hovädziny. Počas varu čekuj viackrát mäso, aby sa nelepilo na povrch. Premiešaj. Pokiaľ si ho vložil do kvalitného hrnca (napr. do hnedého s nepriľnavým povrchom z telešopingu), máš o starosť menej.
- Ak
sa
nebodaj zdá, že guľáš je potrebné
zahustiť, nech ťa preboha
nenapadne
pchať
do hrnca chlieb alebo varené
zemiaky.
Radšej otvor
hrniec, aby sa nadbytočná voda odparila. Priebežne
miešaj. Ak si nehodil bujón, posoľ podľa chuti.
- Potom by to už malo byť. Ale tvoje dielo je stále neúplné.
Maďarský guľáš podávajú gurmáni (aj samozvaní) s chutnou knedľou.