Článok
je v spolupráci s Prodietix
Kokosový
orech sa v poslednom čase stal obľúbenou súčasťou našej
stravy, a to v rôznych jeho podobách. Hovoríme
o kokosovom masle, kokosovom oleji, kokosovej vode, strúhanom
kokose či kokosovom nápoji. Len máloktorá potravina má také
mnohostranné použitie ako kokosový olej a len máloktorá
sladkosť
nemá aj kokosovú verziu.
V posledných rokoch získava kokosový olej veľmi rýchlo
obľubu. Na čo je kokosový olej dobrý a kedy sa mu treba
radšej vyhnúť?
Kokos
nájdete bežne v obchodoch predovšetkým sušený. Mnoho
zákuskov, koláčov, ale aj proteínových tyčiniek by bez neho
nemalo tú pravú chuť. Celý orech má, nie len v kuchyni,
svoje uplatnenie. Škrupina sa kedysi používala ako riad v kuchyni,
kokosová voda uhasí smäd, pritom obsahuje minerálne látky
a vitamíny. Z jedného mladého plodu sa dá získať priemerne
okolo 500 ml kokosovej vody, z tých väčších aj takmer 1 liter.
Zretím kokosových orechov sa podiel kokosovej vody zmenšuje, ale
úplne nezmizne. Z dužiny sa sušením a lisovaním získava
kokosový olej, kokosové mlieko a dužina sa ďalej sa spracúva na
kokosovú múku a strúhaný kokos. Strúhaný kokos a kokosová múka
sa vyrábajú z nastrúhanej a vysušenej dužiny kokosového orecha.
Keďže neobsahuje lepok, je obľúbená najmä v bezlepkovej
kuchyni.
Kokos
v priamom prenose
Palme
kokosovej, na ktorej orechy rastú, sa darí predovšetkým
v trópoch. Ide o úžasný zdroj energie a tukov.
Rozsah jeho použitia je v týchto oblastiach úctyhodný.
Kokosová palma, na ktorej kokos rastie a samotný kokos má vo svete
široké využitie, používa sa nielen na výrobu vlákien a ako
palivo, ale aj na výrobu hudobných nástrojov, či ako tradičný
ázijsky a tichomorský prírodný liek.
Po celé stáročia sa kokos
vyhlasoval za silný liek proti nevoľnosti, horúčke, vyrážkam,
bolesti ucha, bolesti hrdla, zápale priedušiek, vredom, astme,
obličkovým kameňom, bolesti zubov a všiam. Coco, čo v preklade
znamená opičia tvár je názov, ktorý tomuto ovociu dali
Španielsky prieskumníci kvôli trom priehlbinkám, ktorá sa
nachádzajú na jeho škrupinke a pripomínali im smejúcu sa opicu.
Tieto tri priehlbinky sú práve miestom ako najľahšie otvoriť
kokosový orech. Kokosový olej sa získava dvoma možnými spôsobmi.
Rafináciou zo sušeného jadra, ktoré prechádza bielením
a sušením. Pri tomto procese dochádza k strate časti
živín. Avšak olej je zvyčajne lacnejší. Druhou možnosťou je
lisovanie.
Tip
Dbajte
na najvyššiu kvalitu olejov. Tú dosahuje panenský kokosový olej
lisovaný za studena. Studeným lisovaním si zachováva všetky
živiny a vitamíny. Kokosový olej skladujte na tmavom
mieste. Je potrebné ho chrániť pred
slnečným žiarením, ale keďže je teplotne stabilný, nemusí byť
uložený v chladničke.
Nie
je to len strúhaný kokos do koláča
Kokosový
olej je tvorený predovšetkým tukmi, a to nasýtenými. Aj keď
sú tuky základom našej stravy, mali by v našom jedálničku
prevažovať tuky nenasýtené nad nasýtenými. Športovci
kokosový olej vyhľadávajú práve kvôli mastným kyselinám,
ktoré sa neukladajú do tukových zásob, ale sa v tele
postupne uvoľňujú.
Rozhodne
treba podotknúť, že kokosový olej:
obsahuje
antioxidanty,
dodáva
energiu postupne,
má
protizápalové, protiplesňové a protivírusové účinky,
podporuje
obranyschopnosť organizmu.
Kokos
má vysoký obsah vlákniny, ktorá vám dodáva pocit sýtosti na
dlhšiu dobu a pomáha regulovať návaly hladu. Má tiež vysoký
obsah kyseliny laurovej, ktorá sa premieňa na monolaurín.
Monolaurín je zlúčenina nachádzajúca sa aj v materskom mlieku a
posilňuje imunitu. Okrem iného obsahuje vysokú dávku mangánu,
draslíka a fosforu. Kokosové orechy obsahujú značné množstvo
tuku, ale na rozdiel od iných orechov, ktoré obsahujú nasýtené
mastné kyseliny, kokos obsahuje látky, ktoré pôsobia
antibakteriálne.
Všetko
má svoje pre a proti
Vplyv
rôznych foriem tuku na ľudské zdravie a úmrtnosť skúmalo už
mnoho výskumov. Ich výsledky jednoznačne potvrdzujú, že pre
človeka nie je dôležité len množstvo tukov, ktoré skonzumuje,
ale ešte dôležitejšie je to, o aký druh tuku ide a z akého
zdroja pochádza. Kokosový olej obsahuje dokonca dvakrát viac
nasýtených mastných kyselín ako masť. Aj napriek pozitívnym
vlastnostiam to s konzumáciou kokosového oleja nepreháňajte.
Ak sa vo väčšej miere dostávajú do krvného obehu nasýtené
mastné kyseliny, zvyšuje sa hladina škodlivého cholesterolu.
Zvyšuje sa následne aj riziko infarktu myokardu, upchávaniu ciev
a kardiovaskulárnych chorôb.
Kokosový
olej v kuchyni
Neobsahuje
cholesterol a je ľahko stráviteľný.
Oproti iným olejom alebo dokonca oproti maslu má vyšší bod
prepálenia oleja. Hodí sa preto aj na smaženie – napr.
palaciniek, zeleninových placiek, pečenie sladkých koláčov.
Hodnota prepálenia dosahuje cca 177-200
°C.
Starostlivosť
o pokožku
Kokosový
olej má pre svoje antibakteriálne a antivirotické účinky
schopnosť urýchľovať hojenie rán.Vyskúšajte ho aj pri problémoch
s akné, ekzémoch či vyrážkach. Sám o sebe póry
neupcháva a prejavy akné nezhoršuje. Je vhodný aj na
každodenné použitie pri starostlivosti o vysušenú
pleť a pery. Môžete ho použiť aj
na nechty a problematickú kožu v okolí nechtov. Samotné
nechty budú pevnejšie, nebudú sa štiepiť a pokožka nebude
trpieť zádermi. Dostáva sa hlboko do pokožky. Pokožke aj
vlastnej psychike urobíte dobre, keď sa kokosovým olejom necháte
pomasírovať. Kokosový olej sa veľmi dobre vstrebáva, pretože
obsahuje tuky podobné tukom pokožky.
Vlasová
kozmetika
Použite
kokosový olej ako vlasovú masku. Vlasom dodáte lesk a pružnosť.
Urobte si zábal, ak máte vlasy poškodené a končeky
rozštiepené. Nezabudnite si potom vlasy aj umyť. Kokosový olej
môžete použiť aj po samotnom umytí vlasov. V malom množstve
ho vmasírujte do umytých a vlhkých vlasov. Môžete ho
votrieť do končekov vlasov aj počas dňa. V takom prípade to
nepreháňajte. Kokosový olej naozaj premasťuje. Určite nechcete
mať vlasy namiesto vyživených mastné.
Pomáha
pri chudnutí?
Zvyšuje
činnosť metabolizmu a môže pomôcť pri chudnutí. Niektoré
štúdie poukazujú na to, že ľudia, ktorí skonzumovali 2 lyžice
tohto oleja denne spálili viac kalórií ako tí, ktorí ho
skonzumovali menej. Skoro každá sladkosť, či už proteínová
tyčinka
alebo palacinka či krém majú aj svoju kokosovú verziu. Aj tu však
treba dávať pozor na to, čo si doprajete a koľko má daný
produkt cukru.
Aby ste neprijímali úplne zbytočné cukry, ktorých
sa neviete zbaliť ani diétou. Vyskúšajte Protein Bueno Prodietix,
tu určite nenarazíte na nepríjemný umelý chvostík, ale na
skutočnú sladkú chuť kokosu a jemnej oblátky. Navyše,
štúdia z roku 2009 zistila, že ženy konzumujúce 2 lyžice
kokosového tuku denne počas 12 týždňov, mali nižšie množstvo
brušného tuku, ktorý prispieva k srdcovým ochoreniam. Ale to
všetko sú len štúdie a vaše telo je vaše telo. Každý
extrém, v podobe veľkého množstva tohto oleja, nie je
správnou voľbou. Neobmedzte svoje stravovanie len na kokosový
olej, kombinujte.
Podľa
odborníkov obmedzenie príjmu nasýtených tukov v strave a zvýšenie
príjmu nenasýtených mastných kyselín, prináša veľké
zdravotné výhody a znižuje riziko srdcovo-cievnych ochorení.
Kokosový olej obsahuje väčšinu nasýtených tukov, ich obsah je v
ňom dokonca vyšší než v palmovom oleji, masle alebo v bravčovej
masti. Hoci kokosový olej obsahuje aj niektoré živiny, vitamíny a
polyfenoly, nemožno ho označiť za super zdravý a je potrebné ho
konzumovať s mierou.
Niekoľko štúdií dôsledne ukázalo, že
konzumácia kokosového oleja zvyšuje "zlý" cholesterol LDL, čo
je nepriaznivé pre kardiovaskulárne zdravie. Aj keď má kokosový
olej relatívne vysokú koncentráciu triglyceridov so stredne dlhým
reťazcom MCT, klinické výhody komerčných MCT olejov nemožno
zovšeobecniť na kokosový olej.
Prečítajte si tiež: