Mexické burrito s hovädzím mäsom a nízkokalorickou ryžou

27.04.2021

Mexická kuchyňa sa vyznačuje typicky výraznými chuťami a ingredienciami všetkých farieb.

Foto: SlimPasta
Foto: SlimPasta

Článok je v spolupráci so SlimPasta

Základom sú fazule, chilli papričky, kukurica a kukuričná či pšeničná múka, z ktorej sa vyrába tradičné mexické pečivo - tortilla.

Tieto ingrediencie sú základom pokrmu burrito, ktorý si získal obľubu po celom svete.

Burrito znamená v španielčine „somárik", pretože svojím tvarom pripomína balíky prevážané na chrbte somárov. My sme si burrito pripravili s nízkokalorickou ryžou Slim Pasta, ktorá túto lahôdku značne kaloricky odľahčí a vy si tak môžete bez výčitiek naservírovať "somárika" navyše.4 porcie

Ingrediencie:

  • 1 balenie konjakovej ryže Slim Pasta bez nálevu
  • 4 väčšie pšeničné tortilly
  • 500 g mletého hovädzieho mäsa
  • 300 g čiernych fazúľ v konzerve
  • 200 g syra cheddar
  • 400 g drvených paradajok
  • 1 téglik kyslej smotany
  • 1 cibuľa, 4 strúčiky cesnaku
  • olivový olej, čerstvý koriander, 1 chilli paprička
  • troška mletej papriky, čierne korenie, soľ.

Postup:

V hrnčeku rozohrejte olivový olej, pridajte nadrobno nakrájanú cibuľu s cesnakom, chilli papričkou a restujte, kým nebude cibuľa urobená dosklovita.

Do hrnca vložte hovädzie mäso a osmažte ho dohneda. Potom pridajte paradajky, mletú papriku, zmes osoľte, okoreňte, všetko dôkladne premiešajte a chvíľu duste.

Otvorte obal ryže Slim Pasta, ryžu vysypte priamo do mäsového ragú, všetko opäť dôkladne premiešajte a pokrm ešte chvíľu ohrievajte.

Po cca 5 minútach pridajte do zmesi scedené čierne fazule a opäť všetko premiešajte. Na záver pridajte nadrobno nasekaný koriander.

Pripravte si tortilly. Môžete ich ohriať buď v mikrovlnnej rúre, alebo len tak nasucho na panvici. Keď budú tortilly hotové, nasypte na navrch strúhaný cheddar a pridajte ragú.

Množstvo by malo byť také, aby sa dala tortilla pohodlne zabaliť a nič z nej nevytekalo. Prehnite prázdne okraje cez zmes a zabaľte do rolky.

Burrito servírujte s kyslou smotanou.

TIP: tortilly môžete ešte vylepšiť. Posypte ich cheddarom a dajte zapiecť do rúry pri teplote 180 °C cca 8 - 10 minút.