Nedeľná slepačia polievka plná esencií: Stačí 1 finta! Takto si ju ešte nevaril

12.04.2020

Nedeľná slepačia polievka s rezancami je ako múza. Spájaš si s ňou víkend. Od rána tradične rozvoniavala z maminej kuchyne, ale nebol si to ty, kto si sa o ňu pričinil. Dostal si ju rovno pod nos.

Časy sa menia a teraz si povieš: Chcem vrátiť nedeľný rituál! Nie je to žiadna veda, tomu ver.

Zhrnuté v kocke: nahádžeš správne veci do hrnca a o 2 hodiny môžeš cinkať lyžicou v tanieri. Chce to len rozumný postup a isté grify k tomu sú iba plus.

Navyše, spravíš to s prstom v nose. Lebo veci na varenie spočítaš na prstoch jednej ruky. V obchodoch dostaneš zafóliované zmesi - kuraciu i zeleninovú.

Pre 4 hlavy potrebuješ:

  • Zeleninovú zmes na polievku (ideálne 2 mrkvy, 2 cibule, kúsok kalerábu, kúsok zeleru, stonku zelerovej / petržlenovej vňate, 1 petržlen)
  • Kuraciu polievkovú zmes. V obchode býva zabalená a pozostáva zväčša z kuracích chrbtov. Môžeš si však zvoliť napríklad krídelká, alebo ďalšie časti. Ideálne je, aby boli s kosťou.
  • 1 PL ligurčeka(nemusí byť). Nájdeš ho tiež v češtine ako libeček
  • Ak chceš, tak aj kocku bujónu (nemusí byť, namiesto neho potom treba posoliť)
  • PL oleja
  • Pár guličiek nového korenia
  • 3 bobkové listy
  • 2 strúčiky cesnaku

Uvar si ju:

  • Či chceš, alebo nie, riaď sa takto: Zeleninu pokrájaj a daj na plech. Naolejuj ju, jemne posoľ, premiešaj a nakrátko upeč na 250 stupňoch do stavu, kým povrch chytí „pečenú" farbu.
  • Aj kuraciu zmes zľahka potráp v hrnci s trochou oleja. Nech koža tiež mierne chytí farbu. Tento počin vo finále oceníš. Polievka dostane ráznejšiu chuť. Bude tmavšia a mastnejšia, nie vodnatejšia. Ale hlavne bude ku..va chutnejšia!
  • Do hrnca vlož všetko. Zakryješ ho a začneš variť na najstíšenejšom ohni aspoň 2 hodiny. Mäso a zeleninu si zalial rozumnou dávkou vody. Potop ich tesne pod hladinu. Ale neutop ich ako neborákov v oceáne. Čím menej vody pridáš, tým kvalitnejší vývar budeš mať.
  • Prihodíš k nim 2 strúčiky cesnaku. Ešte si ho prekrojil, aby chuť ľahšie prenikala do vývaru.
  • Nepočítaj s bujónom, nie je potrebný.
  • Máš asi 2 hodinky relatívny pokoj. Ale neteš sa. Občas skontroluj situáciu. Z polievky pozberaj prípadnú penu. Po zhruba hodine aj pol čekni mäsko, či nezmäklo.
  • Keď máš po asi 2 hodinách pocit, že sa mäso v hrnci rozchádza od kostí, vyber a oddeľ ho teda. Čisté mäso odlož do pripravenej misky a pri servírovaní ho už len prihodíš do taniera.
  • Uvar rezance. Samozrejme, v druhom hrnčeku. Množstvo rezancov nechám na teba. Klasik říká: Hlavne přiměřene. Vodu na rezance dobre osoľ. Šupni do nej pokojne 1 PL soli. Osvedčilo sa, že polievku už neprisolíš, ale slanosť v tanieri dodajú práve rezance.
  • Do hrnca s polievkou ako posledné pridáš nadrobno pokrájanú vňaťku a zmieňovaný ligurček. Dodajú vývaru bonus plný esencií.
  • Nasleduje nakladačka do tanierov. Do taniera pridaj mäsko, rezance a zalej vývarom.

A hotovo.

INÉ RECEPTY:

Národné jedlo? Taký zemiakový šalát ti na sviatok, Vianoce či Veľkú noc urobia takmer všade na Slovensku.