Nedeľná slepačia polievka plná esencií: Stačí 1 finta! Takto si ju ešte nevaril
Nedeľná slepačia polievka s rezancami je ako múza.
Spájaš
si
s ňou víkend. Od
rána tradične
rozvoniavala
z maminej
kuchyne, ale nebol si to ty, kto si sa o ňu pričinil. Dostal si ju rovno pod nos.
Časy sa menia a teraz si povieš: Chcem vrátiť nedeľný rituál!
Nie je to žiadna veda, tomu ver.
Zhrnuté v kocke: nahádžeš správne veci do hrnca a o 2 hodiny môžeš cinkať lyžicou v tanieri. Chce to len rozumný postup a isté grify k tomu sú iba plus.
Navyše, spravíš to s prstom v nose. Lebo veci na varenie spočítaš na prstoch jednej ruky. V obchodoch dostaneš zafóliované zmesi - kuraciu i zeleninovú.
Pre 4 hlavy potrebuješ:
- Zeleninovú zmes na polievku (ideálne 2 mrkvy, 2 cibule, kúsok kalerábu, kúsok zeleru, stonku zelerovej / petržlenovej vňate, 1 petržlen)
- Kuraciu polievkovú zmes. V obchode býva zabalená a pozostáva zväčša z kuracích chrbtov. Môžeš si však zvoliť napríklad krídelká, alebo ďalšie časti. Ideálne je, aby boli s kosťou.
- 1 PL ligurčeka(nemusí byť). Nájdeš ho tiež v češtine ako libeček
- Ak chceš, tak aj kocku
bujónu (nemusí byť, namiesto neho potom treba posoliť)
- PL oleja
- Pár guličiek nového korenia
- 3 bobkové listy
- 2 strúčiky cesnaku
Uvar si ju:
- Či chceš,
alebo nie, riaď sa takto: Zeleninu pokrájaj a daj na plech. Naolejuj ju, jemne posoľ, premiešaj a nakrátko upeč na 250 stupňoch do stavu, kým povrch chytí „pečenú" farbu.
- Aj kuraciu zmes zľahka potráp v hrnci s trochou oleja. Nech koža tiež mierne chytí farbu. Tento počin vo finále oceníš. Polievka dostane ráznejšiu chuť. Bude tmavšia a mastnejšia, nie vodnatejšia. Ale hlavne bude ku..va chutnejšia!
- Do hrnca vlož všetko. Zakryješ ho a začneš variť na najstíšenejšom ohni aspoň 2 hodiny. Mäso a zeleninu si zalial rozumnou dávkou vody. Potop ich tesne pod hladinu. Ale neutop ich ako neborákov v oceáne. Čím menej vody pridáš, tým kvalitnejší vývar budeš mať.
- Prihodíš k nim 2 strúčiky cesnaku. Ešte si ho prekrojil, aby chuť ľahšie prenikala do vývaru.
- Nepočítaj s bujónom, nie je potrebný.
- Máš asi 2 hodinky relatívny pokoj. Ale neteš sa. Občas skontroluj situáciu. Z polievky pozberaj prípadnú penu. Po zhruba hodine aj pol čekni mäsko, či nezmäklo.
- Keď máš po asi 2 hodinách pocit, že sa mäso v hrnci rozchádza od kostí, vyber a oddeľ ho teda. Čisté mäso odlož do pripravenej misky a pri servírovaní ho už len prihodíš do taniera.
- Uvar
rezance. Samozrejme,
v druhom hrnčeku. Množstvo
rezancov
nechám
na teba. Klasik říká: Hlavne přiměřene. Vodu na rezance dobre osoľ. Šupni
do nej pokojne
1 PL soli. Osvedčilo sa, že polievku už neprisolíš, ale slanosť
v tanieri dodajú práve rezance.
- Do hrnca s polievkou ako posledné pridáš nadrobno pokrájanú vňaťku a zmieňovaný ligurček. Dodajú vývaru bonus plný esencií.
- Nasleduje nakladačka do tanierov. Do taniera pridaj mäsko, rezance a zalej vývarom.
A hotovo.
INÉ RECEPTY:
Biele pruhy v hydinovom mäse mali byť podľa niektorých internetových správ chorobou. Nie je to pravda a konzumácia takejto časti hydiny je bezpečná.
Zemiakový šalát inak
Národné jedlo? Taký zemiakový šalát ti na sviatok, Vianoce či Veľkú noc urobia takmer všade na Slovensku.
Nahraďte klasickú posýpku zo škorice, kakaa či cukru. Pripomeňte si detské časy a buchty na pare môžete vylepšiť legendárnou čokoládovou polevou.