Pokus z internetu o domáce droždie vyšiel! Z obchodov môžu miznúť už aj jablká
Droždie v obchodoch vykúpili pred pár dňami. Po tomto pokuse ho azda budú nasledovať aj jablká.
Hľadá sa droždie. Nie len v regáloch potravín, ale aj na Googli. Na internete je totiž viacero návodov v boji s panikou - ako si ho doma vyrobiť.
Kvások a populárne kváskovanie teraz nechajme bokom. Téma je droždie.
Droždie vyrobené z jablčného nálevu a múky sa mi zdal pre jednoduchosť veľmi praktický. A tento pokus by nemal zlyhať ani tebe.
S domácim droždím to skúšali aj inak. Na internete sa ale začali ozývať ľudia, ktorí reklamovali recept z varených zemiakov, trochy piva a cukru. Pridávam sa k nim, pokus bol. Možno to funguje, ale mne nie.
Ak si teda stále bez droždia, alebo si ho chceš šetriť v mrazáku, siahni po jablku. Čas na finálnu podobu vytúženej prísady sú 3 dni.
Potrebuješ 3 veci: jablko, šálku vody, šálku hladkej múky.
Urob si droždie:
1. Jablko (ako je na fotke)
pokrájaš
na mesiačiky a zbavíš šupky.
2. Dáš ho do nádoby a zaleješ
šálkou vody. Dáš ho na teplé miesto na 48 hodín. >>
3. Po dvoch dňoch otvoríš
nádobu a vyberieš z nej jablká. >>
4. Zostala ti v nej iba voda. Prisypeš k nej šálku múky a premiešaš,
aby vznikla redšia kaša. >>
5. Takto to znovu celé uzatvoríš a necháš
na teplom mieste ešte 24 hodín. Na obrázku je rozmiešaná prisypaná hladká múka s jablkovým nálevom >>
6.
O deň neskôr sa
má
droždie podariť.
Otvor nádobu.
Je
usadené na dne (ako prauda)
a môžeš pridávať do cesta. >>
7. Droždie sa použilo na špaldový chlieb a do cesta išlo cca 5 PL lyžíc. Ak chceš, pridaj pokojne viac.
POZNÁMKA: Malý chlebík bol vymiesený len z pol kila múky. V ceste boli tiež sušené slivky a oriešky. Takže štruktúrou sa nepodobá na bežný kysnutý chlieb z bielej múky. Vypiplané droždie si ale spravilo, čo mohlo a malo.