Pokus z internetu o domáce droždie vyšiel! Z obchodov môžu miznúť už aj jablká

18.04.2020

Droždie v obchodoch vykúpili pred pár dňami. Po tomto pokuse ho azda budú nasledovať aj jablká.

Hľadá sa droždie. Nie len v regáloch potravín, ale aj na Googli. Na internete je totiž viacero návodov v boji s panikou - ako si ho doma vyrobiť.

Kvások a populárne kváskovanie teraz nechajme bokom. Téma je droždie.

Droždie vyrobené z jablčného nálevu a múky sa mi zdal pre jednoduchosť veľmi praktický. A tento pokus by nemal zlyhať ani tebe.

S domácim droždím to skúšali aj inak. Na internete sa ale začali ozývať ľudia, ktorí reklamovali recept z varených zemiakov, trochy piva a cukru. Pridávam sa k nim, pokus bol. Možno to funguje, ale mne nie.

Ak si teda stále bez droždia, alebo si ho chceš šetriť v mrazáku, siahni po jablku. Čas na finálnu podobu vytúženej prísady sú 3 dni.

Potrebuješ 3 veci: jablko, šálku vody, šálku hladkej múky.

Urob si droždie:

1. Jablko (ako je na fotke) pokrájaš na mesiačiky a zbavíš šupky.

2. Dáš ho do nádoby a zaleješ šálkou vody. Dáš ho na teplé miesto na 48 hodín. >>

3. Po dvoch dňoch otvoríš nádobu a vyberieš z nej jablká. >>

4. Zostala ti v nej iba voda. Prisypeš k nej šálku múky a premiešaš, aby vznikla redšia kaša. >>

5. Takto to znovu celé uzatvoríš a necháš na teplom mieste ešte 24 hodín. Na obrázku je rozmiešaná prisypaná hladká múka s jablkovým nálevom >>

6. O deň neskôr sa má droždie podariť. Otvor nádobu. Je usadené na dne (ako prauda) a môžeš pridávať do cesta. >>

7. Droždie sa použilo na špaldový chlieb a do cesta išlo cca 5 PL lyžíc. Ak chceš, pridaj pokojne viac.

POZNÁMKA: Malý chlebík bol vymiesený len z pol kila múky. V ceste boli tiež sušené slivky a oriešky. Takže štruktúrou sa nepodobá na bežný kysnutý chlieb z bielej múky. Vypiplané droždie si ale spravilo, čo mohlo a malo.

Rozbehni tento blog. Ak sa ti páči, zdieľaj a lajkuj recepty. Nech o ňom vie čo najviac ľudí. Veľká vďaka :)