Pozor, na pultoch kúpiš hnilobné zemiaky. Potravinári radia, čo s nimi

15.05.2020

Kúpiš si v obchode zemiaky a až doma zistíš, že ich môžeš rovno vyhodiť. Sú sčerneté a na prvý pohľad hnilé. To je prípad, ktorý sa v týchto dňoch stal niekoľkým ľuďom a problém zazdieľali na Facebooku.

Zdroj: Facebook
Zdroj: Facebook

Prečo sú v obchodoch nekvalitné zemiaky?

Pani, ktorá ukázala túto fotografiu na sociálnej sieti, napísala, že ich kúpila v istom spotrebnom družstve, ktoré má v regáloch - v porovnaní s inými reťazcami - najväčší podiel slovenských potravín. Ale obdobné prípady tiež hlásili zákazníci z ďalších obchodov.

Na problém sa pozrela Slovenská poľnohospodárska a potravinová komora. „Podľa obrázku ide o zmes povrchových a vnútorných problémov," odpísala pre blog.

Odpoveď si prečítaj v plnom znení:

„Tie povrchové sú: evidentné vonkajšie mechanické poškodenia hľúz a prejavy suchej hniloby, ktoré by mala baliareň počas triedenia a balenia identifikovať a vytriediť.

Čo sa týka vnútorných vád, je tam zrejmé tmavnutie dužiny z vyzrážaného škrobu. Trpia tým najmä škrobnatejšie odrody počas dlhodobého skladovania. V tomto roku ostalo na skladoch v západnej Európe viac ako 2 milióny ton zemiakov na spracovanie (teda tých najškrobnatejších) nuž je celkom možné, že to nejaká obchodná organizácia za výhodných finančných podmienok doviezla a pokúša sa ich predať. Takáto vada sa prakticky nedá vizuálne vytriediť. Zdravá prax baliarní je, že sa každá partia vzorkuje, t. j. krája a v prípade výskytu takejto vady nad povolenú hranicu sa jednoducho do maloobchodu nebalí."

Nie je však z fotografie jasné, aké percento problémových zemiakov sa v balení našlo. Potravinári upozorňujú, že zákazník to pri nakupovaní nemá ako zistiť.

„Jediná osvedčená prax je, ísť takéto balenia hneď do obchodu vrátiť a žiadať bezchybnú náhradu. Zákazník by mal pri kúpe skontrolovať bezchybný fyzický stav tovaru, ak v balení vidí čo len jeden podozrivý zemiak, tak balenie nekúpiť."

Aká bude cena za zemiaky v tomto roku? „To sa teraz odpovedať nedá. Sezóna sa začína o mesiac," odpísala Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora."

Lajkni si uvarsito.sk aj na Facebooku :)

Úvodný odsek čitateľom objasní hlavnú tému článku. Pokiaľ ho zobrazíte aj v prehľade všetkých článkov, pomôžete čitateľom s rozhodovaním, ktorý príspevok je pre nich zaujímavý. Nezabudnite úvodný odsek odlíšiť od zvyšku textu. V nasledujúcich riadkoch nájdete ďalšie tipy, ako články upravovať.