Novoročné časovanie
- nech sa šťastie prikotúľa,
Na kanárskom ostrove Tenerife si pred vyše rokom rozbehol podnik. Priznáva, že aj tam majú ľudia problémy, ale viac si vedia užívať život.
„Neprišiel si tu nikoho meniť. Zmeniť sa musíš ty, aby si sa povzniesol a povedal: OK, tak sa to urobí zajtra. Snáď sa z toho nezbláznime," opisuje Dalibor PORUBSKÝ v rozhovore pre Aktuality.sk mañana štýl, ktorému postupne prišiel na chuť.
Dalibor sa po siedmich rokoch objavil v známom televíznom bedekri. „K tomu poviem toľko, že pre mňa je pán režisér Tibor Patay úžasný človek. Pri nakrúcaní sme si spolu sadli a to, čo predvádza – prejsť takto svet – je naozaj výnimočné," zaspomínal si na Cestou necestou.
Počas pobytu na kanárskom ostrove súhlasil so stretnutím a podelil sa o postrehy.
Po pandémii sa s rodinou presťahoval z Karibiku. Najskôr mu padol Madrid. V hľadáčiku mali ešte viaceré európske ostrovy. Z Malty ho odradila zima, ktorá tam nepriala turizmu. Dali však na rady známych a usadili sa v Costa Adeje na Tenerife.
„Chvalabohu, mali sme šťastie na ľudí. Mali sme človeka, ktorý pracoval ako náš vybavovateľ. Po úradoch som nemusel behať ja. Nie je to jednoduché, lebo úradné frázy v španielčine sú náročnejšie," opísal začiatky.
Rodený Trenčan hovorí, že gastronómii sa v Španielsku nehádžu polená pod nohy a na úradoch vybavíte, čo chcete.
„Nie je tu taká byrokracia ako na Slovensku. Ľudia pracujúci s hygienou či na kontrolných úradoch rozumejú, čo je gastronómia. Ale myslím, že dnes aj mnohí ľudia, ktorí si na Slovensku otvoria podniky, chcú robiť dobrú gastronómiu," nezabudne dodať.
Pochvaľuje si, že jeho reštaurácia Loco Parrillero je situovaná silnej turistickej zóne s dobrou lokáciou. V blízkosti má hotely a rezidencie so stovkami apartmánov
Klientele sa sa postupne prispôsobovali. Až 80-percent dovolenkárov totiž prichádza z Veľkej Británie, ale veľké percento tvoria aj Česi a Slováci. V zime chodí na Tenerife veľa Škandinávcov či Islanďanov.
„Po otvorení sme začali viac so španielskou kuchyňou, ale nakoniec sme prešli na anglický steak-house, špargle či zemiakové hranolčeky. Potrpíme si na tom, že ich krájame ručne. Prejdú cez tri oleje, potom sa zmrazia a potom sa vysmážajú. Íri mi tu viac pochvália hranolčeky ako prémiové mäso z Madridu," usmieval sa.
Neuráža ho takáto pochvala? „Nie," pohotovo zareagoval. „Teším sa z toho. Je za tým robota a viem, že to nie je polotovar, ale náš produkt. Príde mi to skôr vtipné. Povedia mi: bolo to úžasné, ale hranolčeky boli najlepšie," zdôraznil slovenský gril-majster.
Bolo vidieť, že Costa Adeje nevyzerá ako typické španielske letovisko, skôr ako britský Gibraltár. Je to malý Londýn, pritakáva Dalibor.
Dodáva, že ulice sú plné tak trochu šialenstva a mnohé reštaurácie sú turistická pasca. "Tvária sa, že by to malo byť niečo španielske, no je za tým Číňan," konštatoval.
Lebo to je to, čo Angličania jedia. Taká je pravda. Za menu jedál, ktoré na prvú lákajú dovolenkárov, sú autormi najmä Aziati.
„Briti majú radi čínu či indickú kuchyňu. Nie je problém si dať u Číňanov cestoviny či pečené mäsko. Ale keď hľadáte gastronomickú kvalitu pasty alebo dobrého Taliana, tam narazíte na problém.Aj dobré raňajky sú v mnohých podnikoch poangličnené a tie dobré dlho hľadáte. Väčšinou tu Číňania ponúkajú klasické malé či veľké anglické raňajky s párkami, fazuľkou či vajíčkom. Všetko je to mrazený polotovar a radi na tom ulietavajú," pokračoval Dalibor.
Tak to v Costa Adeje chodí. U Číňanov si v reštaurácii pri pláži dáte menu dňa za 10 eur s predjedlom, hlavným jedlom a dezertom a všetko to robia ľudia z Ázie.
Prečo nie Španieli? Lebo takéto jedlo nechcú robiť," odpovedá slovenský kulinár.
„Hore v uliciach nad plážami v Adeje sa najete dobre, lebo tam žijú Kanárci. Za 12 eur sa najete aj v normálnom španielskom či kanárskom podniku. Všetko je to na kopci nad hotelmi a pobrežím," radí našincom.
„Keďže je však naša reštaurácia v turistickej zóne, musíme Kanárcom vysvetľovať, aby sa nebáli prísť k nám, lebo nie sme turistickou pascou. Krok za krokom sa nám to darí, ale je to boj. Pre domácich sme však na mieste, kde nechcú byť," zopakoval.
Našincom sa v „slovenskom" podniku páči, že si jedlo objednávajú ako z grilovačky. Vezmú do rúk jedálny lístok a nemajú problém s výberom. Navyše nie sú to klasické jedlá. Majú radi aj morské ryby či chobotnice.
V celom rozhovore sa dočítate:
- prečo vymenil Karibik za kanársky ostrov,
- či trvalo dlho, aby rozbehol biznis na Tenerife,
- akí sú Slováci na ostrove,
- kvôli čomu Kanárci protestovali,
- prečo chce starobu prežiť mimo Európy,
- čo by mali našinci očakávať od Tenerife,
- aké sú dôsledky mañana štýlu.
Môj rozhovor si prečítate na Aktuality.sk >>>
Video: Cestou necestou: Tenerife
- nech sa šťastie prikotúľa,
modlitbu za Vianoce v malom.
Keď sa šalát z misy dvíha,