Vyvoňaná pomarančovo-čokoládová bábovka
06.12.2020
Pečenie bábovky nemusí byť žiadna nuda. Dá sa pri nej fantazírovať. A je na vás, s akými príchuťami ju upečiete a ponúknete doma, aby ste si zamaškrtili.
Pri legendárnom múčniku sa teraz ponúka takáto možnosť: čokoláda, oriešky a pomaranč. Postup nie je zložitý a bábovka plná voňavých esencií bude žať úspech.
Vyskúšajte.
Potrebujete:
- 300 g hladkej múky
- 1 celé veľké maslo (250 g)
- 120 g kryštálového cukru
- 100 g práškového cukru
- 4 vajcia
- 75 ml mlieka
- 1 vanilkový cukor a 1 prášok do pečiva, pol trochy soli
- 1 veľký pomaranč: Využiješ strúhanú kôru. Šťavu z jednej polovice dáš do cesta, druhú polovicu citróna využiješ na polevu
- 1 veľkú horkú čokoládu a 3 lyžice holandského kakaa
- 2 hrste mletých vlašských orechov
- štamperlík rumu alebo 1 ČL rumovej arómy
Postup:
- Mäkké maslo vymiešaj mixérom s kryštálovým a
vanilkovým cukrom. Potom do masy primixuj po jednom žĺtka.
- Ďalej počas mixovania prisypávaj múku, prášok do pečiva a postupne prilievaj mlieko.
- Teraz pridaj vyšľahaný sneh z bielok, ktorý len jemne vareškou vmiešaš do masy.
- Rozdeľ masu na dve časti do
dvoch misiek. Takto:
Pomarančová a čokoládovo-orechová časť bábovky
- V jednej pridaj roztopenú
čokoládu a pomleté orechy, štamperlík rumu a 3 veľké lyžice
kakaa.
- Do druhej čast masy šupni šťavu z polovice pomaranča a jeho postrúhanú kôru. Aj tu šupni mleté orechy - ale len trošku. Všetko to ešte v obidvoch miskách opatrne premiešaj.
- Do bábovkovej formy daj ako prvú pomarančovú časť, na ňu vylej čokoládovo-orieškovú.
- Pečieme zhruba hodinu pri 190 stupňoch. Test upečenia
vykonaj špajdľou.
- Napokon bábovku oblej polevou zo zhruba 100 gramov práškového cukru. Urobíš ju vymiešaním s pomarančovou šťavou z druhej polovice. Aj tu použi trochu postrúhanej kôry.